Yatırım arayan girişimcilere – 1

10 Mayıs 2011

Girişimcilerin işin başında yapmaları gereken en son şey “ayrıntılı bir iş planı” hazırlamaktır.

Deste deste parayı şirketinize yatırmasını beklediğiniz yatırımcıyı ikna etmek için, karmaşık bir iş planından önce yanıtlamanız gereken sorular var.

Önce sorulacağı kesin olan bu soruların bazılarına bakalım:

1. Şirketinizin misyonu nedir?
Şirketin misyonunu ve hedeflerini en fazla beş satırda açıklayabiliyor musunuz?

2. Şirketinizin ürünü ve/veya kattığı değer nedir?
Ürünü ve/veya yarattığınız değeri, teknik detaylarda boğulmadan anlatın. Müşterilere, basın mensuplarına, gelecekteki şirket personeli veya tabii ki müstakbel yatırımcınıza ürününüzü aynı cümleler ile anlatabiliyor musunuz?

3. Hedef Pazar
Hedef tüketici kimdir? Kısaca pazarın büyüklüğünü, ürünün ulaşabileceği hedefleri ve tahminlerinizi açıklayın. Buradaki bilgilerin doğru olması için araştırma yapmaya özen gösterin.

4. Rekabet
En büyük veya potansiyel rakipleriniz kimlerdir? En önemli 3 rakibi, kısa bilgiler vererek belirtebilir misiniz?

5. Rekabet avantajınız
Rakiplerinize ve ileride doğacak rekabete karşı avantajlarınız nelerdir? Ürününüzle yaratacağınız farkı taklit eden rakiplere karşı stratejiniz nedir? Marka ve patentiniz koruma altında mı?

6. Pazara giriş
Yayılma ve pazarlama kanallarınız ve stratejiniz nedir? Ürününüzü hangi yöntemlerle, nasıl pazarlayacaksınız?

7. Takımınız
Bu girişimi başarıya ulaştıracak çekirdek ekip kimlerden oluşuyor? Kurucu kimdir? Geçmiş başarı ve donanımlarınız nelerdir? Yatırımcı neden bu ekibe para yatırıp kendini riske soksun?

8. Ne arıyorsunuz?
Sermaye? Danışmanlık? Stratejik ortaklar? Dürüstçe, yatırımcınıza hangi alanlarda aksadığınızı, hangi konularda zayıf olduğunuzu aktarıp, yatırımcıdan beklentinizi ifade edebilecek misiniz?

Sonuç

Bu çalışmayı yaptığınızda, yatırımcıya yapılacak ilk sunumu ve özet sunumu oluşturabilecek temel çalışmalara başlamış olacaksınız. Şirketinizi bir web sitesi, bir katalog veya sadece bir fikir olmaktan öteye götürmeyi başarmanın ilk adımı, onu kağıt üzerinde, sistematik olarak tasarlamaya başlamaktır.

Bunu yaparken, en az kelimeyle, en fazla bilgiyi anlatmak için çaba göstermelisiniz.

“Less is more”

Yanıtını bilmediğiniz sorular varsa, bu yanıtları bulmadan yatırımcıyla görüşmeyin.

Bu yazıya, yatırımcıya yapılacak sunumlar hakkındaki yazılarla devam edeceğim. Ayrıntılı bir iş planına daha sonra ihtiyaç duyacaksınız..

 
Bu yazı Girişimcilik, İş modeli kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş.